Tärkeimmät varusteet vapaa-aikaan
Mitä kaikkea vapaa-ajan harrastuksiin ja virkistäytymiseen tarvitaan? Mitkä ovat ne kaikkein tärkeimmät varusteet? Mitä hilavitkuttimia ja härpäkkeitä ilman et vain voi elää? Näihin kysymyksiin pyrimme vastaamaan tässä ennen kaikkea kahden luonnossa liikkuvan ihmisen näkökulmasta – jos olet urbaani sisätiloissa viihtyjä, osa vinkeistä voi osua kohdallasi ohisektoriin. Jotain inspiraatiota löytyy toivottavasti kuitenkin sinullekin…
Hyvät, mukavat kengät
Jos aiot liikkua ulkona luonnossa, kenkiin kannattaa panostaa. Ensimmäisiä Prisman hyllyllä vastaan sattuvia maastokenkiä ei kannata välttämättä ostaa, sillä useampien mallien sovittamisesta saa vasta hyvän kuvan erilaisten kenkien välisistä eroista. Absoluuttista hintaskaalaa ei voi antaa tyyliin ”maksa tämän verran ja saat varmasti hyvät kengät”, mutta valmistaudu kuitenkin pulittamaan kolminumeroinen summa. Alennusmyynneistä ja outleteistä voi toki löytää satunnaisesti hyviäkin diilejä.
Hyvät kengät ovat ennen kaikkea mukavat jalassa – pitkänkin käytön jälkeen. Kannattaa kuunnella ja kerätä kokemuksia tutuilta herkällä korvalla. Jalat ovat kuitenkin yksilöitä, joten valitettavasti toisen jalkaan täydellinen kenkä ei toiselle sovi välttämättä lainkaan, vaikka koko olisikin oikea. Gore-tex on aina hyvä ominaisuus kengälle, sillä se pitää jalat kuivina ja lämpiminä: harva meistä liikkuu ulkona vain erinomaisella säällä. Sammalpohjaisessa metsässä kosteus myös säilyy pitkään, vaikka poutajaksoa olisikin jo tovi takana. Kengän tulisi tukea myös nilkkaa. Pidä kengistäsi hyvää huolta puhdistamalla ne säännöllisesti käytön jälkeen. Näin esimerkiksi Gore-tex-kalvo pysyy kunnossa ja samaten kenkien saumat.
Teltta mahdollistaa yöpymisen
Kansallispuistoissa ja retkeilyalueilla riittää varsinkin kauniina viikonloppupäivänä runsaasti kuhinaa, eikä luonnon rauhaa välttämättä ole näissä kohteissa helppo löytää. Suurin osa on kuitenkin päiväretkeilijöitä, jotka suuntaavat illan lähestyessä kotia kohti. Luonnossa yöpyessä on mahdollista rentoutua omassa rauhassaan jopa Nuuksion kaltaisissa kohteissa. Siihen tarvitaan kuitenkin teltta.Telttojen kohdalla valikoima on laaja; löytyy armeijatyylistä puolijoukkuetelttaa, yhden hengen pikkupussukoita ja kaikkea siltä väliltä. Markkinoilla on ultrakevyitä, lähes tuhannen euron hintaisia kahden hengen telttoja, mutta läheskään näin paljon ei ole tarvetta pistää likoon. Myös käytettyjen retkivarusteiden markkinat ovat tämän(kin) varusteen kohdalla melko laajat – kengät ovatkin oikeastaan ainoa varuste, jota itse ensisijaisesti etsisin uutena.
Trangialla lämmintä ruokaa
Kylmällä särpimellä ja kuivamuonalla pärjää kyllä yhden tai ehkä kahdenkin yön, mutta trangia on vapaa-ajan luksusta, varsinkin kun nuotiopaikkoja ei aina ole saatavilla tai voimassa on metsäpalovaroitus ja tulentekokielto. Retkikeittimen käyttö on helppoa, se ei paina paljoa eikä vie kovin paljoa tilaakaan, joten vähänkin pidemmälle vaellukselle trangia on ehdoton kumppani. Pitkiin päivävaelluksiin tai yhden yön retkiin suosin tosin itse nykyään ruokatermosta, trangia lähtee mukaan vain oikeasti vähän pidemmille retkille.
Rinkka selkään ja nauttimaan
Retkeilytarvikkeiden kantamiseen tarvitaan tietenkin rinkkaa. Netistäkin voi toki rinkan suoraa päätä ostaa, mutta suosittelisin ainakin sovittamaan rinkkoja ja löytämään itselle sopivan mallin kivijalkaliikkeessä. Mitä enemmän rahaa laitat likoon, sitä suuremman rinkan saat – mutta mieti ensin, tarvitsetko todella 100 litraa lähentelevää kantovälinettä päiväretkille (et muuten tarvitse).
Luonnossa vapaa-aikaa viettäessä ja varsinkin pidemmillä retkillä on hyvä olla toki muitakin perustarvikkeita; esimerkiksi tulitikut minigrip-pussissa ja analoginen kompassi. Myös vanhan mallin ei-älypuhelin on hyvä kumppani pitkän akunkeston ansiosta – eikä perustason luuri vie turhaan ajatuksia esimerkiksi hektiseen some-maailmaan. Siksi myös hyvä pokkari kannattaa ottaa mukaan luontoon pidemmäksi ajaksi lähtiessään. Lisäulottuvuutta luonnon tarkkailuun antavat kevyet kiikarit, esimerkiksi 8×32-luokkaa.