8 parasta sovellusta retkeilyä varten
Retkeilyn suuri suosio näkyy kaikkialla. Kansallispuistojen ja luontokohteiden parkkipaikat pursuavat autoja, retkivarustekauppojen myyjät joutuvat myymään ei-oota ja erätarkastajat yhdessä poliisin kanssa ovat alkaneet tehdä retkiratsioita. Suomalaiset viihtyvät luonnossa paremmin kuin hyvin.
Luonto- ja retkeilyharrastuksen nousu näkyy myös puhelimissamme, joita olemme tottuneet käyttämään arkisten askareidemme tukena ja vähän turhankin usein pelkkinä ajantappovälineinä. Moni kavahtaa ajatusta puhelimen näpräämisestä luonnossa, mutta retkeilyharrastuksessa sillä on ehdottomasti sijansa. Tässä artikkelissa esittelemme mielestämme kahdeksan parasta sovellusta, jotka Suomessa retkeilyä harrastava voi luuriinsa ladata.
1. Maastokartat
Google Maps on varsin näppä apuväline autolla navigoinnissa ja kaupungin katuja tallatessa, mutta maastokäytössä hakukonejätin karttasovelluksen rajat tulevat nopeasti vastaan. Kotimaista tekoa oleva, kohtalaisen aktiivisesti edelleen kehitettävä ja ilmainen Maastokartat tarjoaa nimensä mukaisesti maastokäyttöön soveltuvia topografisia karttoja koko Suomesta (sekä Norjasta, Tanskasta ja Virosta). Osa ominaisuuksista, esimerkiksi karttojen tallentaminen offline-käyttöön tai sijainnin jakaminen, ovat maksullisia. Ilmakuvat ja perustason merikartat ovat ilmaisia. Vaihtoehtoiseksi tai rinnakkaiseksi maastokarttasovellukseksi voi sovitella hieman eri toimintoja tarjoavan Karttaselain-sovelluksen.
2. BirdNET
Mikä se siellä metsän laidalla lurittelee? Tiltaltti? Satakieli? Vai ehkä se onkin varis… BirdNET-sovellus laittaa laululinnun arvuuttelulle stopin, ainakin suotuisissa olosuhteissa. Sovelluksella äänitetään tunnistettavan linnun laulua ja tämän jälkeen sovellus pyrkii tunnistamaan laulajan – yllättävän hyvällä onnistumisprosentilla! Kovasti häiriöääniä ei BirdNET kuitenkaan siedä, ja paljon äänityksen laadussa on tietenkin kiinni puhelimen mikrofonin laadusta. Joka tapauksessa retkille sovellus on mukava lisä, mikäli pyrkii lintutuntemustaan syventämään.
3. iNaturalist
iNaturalist toimii apuna luontohavaintojen tekemisessä digitaalisen havaintovihkon tavoin, mutta samalla myös havaintojen tunnistamisessa.
Tekoälyn ja joukkoistamisen kautta sovellus osaa puhelimella otetun kuvan perusteella tunnistaa niin kasvi- kuin eläinkunnankin jäseniä erittäin kovalla osumatarkkuudella. Omat havainnot voi jättää muiden luontoharrastajien ihmeteltäväksi ja samalla myös Suomi Lajitietokeskuksen ja tutkijoiden hyödynnettäväksi. Havaintoja ja tunnistuksia täysin ilmaisella sovelluksella voi toki tehdä myös pelkäksi omaksi ilokseen. iNaturalistin käyttöliittymän opettelu vie hetken, mutta se palkitsee.
4. b-bark 6
Sovelluksen nimi b-bark 6 ei ehkä välittömästi herätä mielikuvia retkeilyyn tai luontoon liittyvästä sovelluksesta, mutta suomalaistaustainen b-bark 6 on monipuolinen kartta- ja reitinseurantasovellus, joka mahdollistaa useiden gps-kohteiden samanaikaisen seurannan. Tämä on erittäin kätevää isomman retki- tai metsästysporukan käyttöä varten. Aktiivinen kehitystiimi on lisännyt uusimpaan versioon myös Wear OS -älykellojen tuen.
5. Yr
Retkeilyä suunniteltaessa tulee sää ottaa huomioon. Tähän sovelluskaupat tarjoavat koko liudan säähän keskittyviä sovelluksia. Norjan meteorologisen instituutin Yr on mielestämme sääsovellusten parhaimmistoa. Se on ilmainen eikä se sisällä mainoksia, ja mikä parasta, sen ennusteet ovat hyvin paikkaansa pitäviä, myös Suomessa. Koska monet meistä haluavat olla optimisteja ja uskoa parasta mahdollista sääennustetta, voi Yr:n rinnalle ladata esimerkiksi IS Supersään, joka näyttää samassa sovelluksessa rinnakkain sekä Ilmatieteen laitoksen että Forecan ennusteet.
6. Eräluvat
Monelle kalastus on olennainen osa retkeilyharrastusta, ehkä jopa se tärkein. Kalastuslupien hankkiminen on nykyään tehty onneksi menneitä vuosia helpommaksi. Eräluvat-sovelluksessa voi maksaa valtion kalastonhoitomaksun sekä hankkia Metsähallituksen kalastusluvat. Lisäksi metsästäjät voivat käyttää sovellusta esimerkiksi Metsähallituksen hirvenmetsästyksen vieraslupien hankintaan. Joulukuusiluvankin hankinnan Eräluvat mahdollistaa. Lupien maksamiseen tarvitaan luotto- tai debit-kortti.
7. Retkipaikka
Retkipaikka-sovellus ei mielestämme aivan pärjää samannimisen tutun verkkosivuston käytettävyydelle, mutta materiaalin laajuus sovelluksessa on aivan omaa luokkaansa. Jos jostakin syystä Retkipaikka ei vielä ole sinulle tuttu – kyseessä on artikkeleita potentiaalisista retkikohteista reittiohjeineen ja kuvineen yhteen keräävä, ammattimaisesti toimitettu kotimainen verkkomedia. Puhelimen näytöllä sovelluksen käytettävyys ei tosiaan ole paras mahdollinen, mutta ajaa asiansa jos vaikkapa haluaa vilkaista reissun päällä, löytyisikö lähistöltä uusia tuntemattomia kohteita. Kuten verkkoversiossakin, kohteista kirjoitettujen juttujen tason skaala on laaja – osa on melko suppeita kuvauksia, osa laajoja lehtitasoisia artikkeleita.
8. 112 Suomi
Tämän sovelluksen tulisi löytyä oikeastaan jokaisen suomalaisen puhelimesta, liikkui sitten aktiivisesti luonnossa tai ei. 112 Suomi paitsi soittaa hätänumeroon, se myös välittää hätäkeskukseen soittajan sijainnin automaattisesti puhelimen paikannustietoja käyttäen. Retkeilijälle tämä on hädän yllättäessä iso apu: kaupungissa voi kertoa olevansa sen ja sen yrityksen edessä tai sen ja sen kadun risteyksessä, mutta maastossa harvoin on tällaisia pelastushenkilökunnalle jaettavia koordinaatteja helposti tarjolla.