Virtuaalitodellisuus ja vuorikiipeily
Vuorikiipeily on eittämättä yksi kiehtovimmista harrastuksista, joita luonnossa liikkuja voi harrastaa. Osa sen kiehtovuudesta on varmasti peräisin täkäläisestä perspektiivistä – vuoria kun ei juuri Suomesta kiivettäväksi löydy. Siksi vuorikiipeily onkin täällä Salpausselkien maassa aina väistämättä jossakin määrin eksoottinen ja kaukainen harrastus, jota varten pitää matkustaa muihin maihin. Sveitsissä, Itävallassa tai vaikkapa Sloveniassa asuvalle vuorikiipeily taas saattaa olla hyvinkin arkipäiväinen harrastus, johon ryhtyä vaikkapa työpäivän päätteeksi.
Osaltaan kiipeilyharrastusta voi toki harjoittaa jyrkillä kallionseinämillä kalliokiipeilyn muodossa tai kiipelyä varten rakennetuilla kiipeilyseinillä sisätiloissa. Ne eivät kuitenkaan vielä tunnu ”aidolta asialta”, eivät ainakaan sellaisenaan. Virtuaalitodellisuus voi astua tässä vaiheessa kuvioihin ja tuoda niin sanotun oikean vuorikiipeilyn tänne järvien, kuusimetsien ja lakeuksienkin keskelle.
Mitä VR-tekniikka on?
Jos VR- eli virtuaalitodellisuus ei tekniikkana ole sinulle entuudestaan omakohtaisesti kovin tuttu, käsityksesi saattaa olla vanhentunut tai muuten vain väärä.
Nykyisin VR-tekniikan avulla voidaan tuottaa sykähdyttävän aitoja kokemuksia, jotka saavat monet VR-laseja ensi kertaa päähän sovittavat suorastaan muuttamaan käsitystään todellisuudesta!
Todellisuutta mahdollisimman tarkasti jäljittelemään pyrkivä VR-teknologia vaatii tietokoneelta kohtalaisen paljon suorituskykyä toimiakseen kunnolla, mutta muutoin itse VR-lasisettien hinnat ovat jo varsin kuluttajaystävällisellä tasolla. Esimerkiksi markkinoilla johtavassa asemassa olevien Oculus-yhtiön lasien hinnat lähtevät noin 300–400 euron hintaluokasta. Toki markkinoiden ”kaikki herkut” -tyylisistä paketeista saa pulittaa pitkälti toista tuhatta euroa. Isommista kaupungeista löytyy myös VR-elämyksiä tuottavia yrityksiä, jotka ovat avoinna niin yrityksille kuin yksityishenkilöille. Edullisella aikaveloituksella voi siis päästä kokeilemaan, mistä oikein on kyse.
Lasit päähän ja huippua kohti
Vuorikiipeilyssä VR-lasien avulla voidaan simuloida pelillistämisen keinoin itse kiipeämisprosessia vaikeuksineen ja haasteineen. Niin ikään virtuaalitodelllisuuden avulla voidaan esittää prosessia, joka edeltää itse kiipeämisurakkaa. Näin voidaan suorittaa mielikuvaharjoittelua ennen vaikeita vuoristokohteita ja tarjota hieman esimakua vaikkapa siitä, miten hidasta eteneminen useamman tuhannen metrin korkuisilla vuorilla yleensä on, ja miten erilaiset sääolosuhteet ja vuorokauden ajat vaikuttavat esimerkiksi nousureittien valintaan ja näkyvyyteen.
Toisaalta VR-tekniikkaa voidaan käyttää myös pelkän virtuaalimatkailullisen elämyksen tuottamiseen ja vuoristomaisemien välittämiseen ilman tarvetta kiipeilytaidoista tai matkustamisesta kaukaisiin maihin. Näin voidaan säästää sekä ilmastoa että lompakkoa. Toki jo pelkästään Himalajasta on kuvattu kymmeniä, jollei satoja dokumentteja, mutta teräväpiirtoisinkaan kuva ei tarjoa samanlaista immersiivistä kokemusta kuin virtuaalitodellisuus.
Vaihtoehtoja tällä hetkellä
Jos juuri nyt vuonna 2021 sattuu VR- ja vuorikiipeilykärpänen puraisemaan, millaisia vaihtoehtona tavallisella kuluttajalla on? VR-laitteistot itsessään ovat pitkälti kahden ison tekijän, HTC:n ja Oculuksen hallitsemia. Valinnanvaraa on kosolti – mutta pelkkien laitteiden ohella tarvitaan myös sisältöä.
The Climb on Crytekin luoma Oculuksen Rift- ja Rift S -alustoilla toimiva kiipeilypeli, jossa maisemat ovat todella komeat. Jos tahdot kokea, mitä vuorikiipeily ja VR-tekniikka yhdessä voivat tarjota etenkin visuaalisella puolella, The Climb on hyvä vaihtoehto. Pelikokemuksena se ei ehkä ole kovin kompleksinen ja alkaakin muutaman tunnin pelaamisen jälkeen toistaa itseään melko paljon, mutta arjen eskapismia ja eläytymistä varten kyseessä on oikein hieno ohjelmistotuote. Jatko-osa The Climb 2 julkaistiin maaliskuussa 2021, mutta valitettavasti sitä en ole vielä päässyt testaamaan.
Jos pelaaminen ei niinkään kiinnosta vaan tahdot yksinkertaisesti nauttia maisemista, kolmiosainen dokumenttisarja Everest VR tarjoaa Oculus TV -jakelukanavassa vuoristoseikkailun, joka lähtee liikkeelle Ranskan Alpeilta ja huipentuu majesteettiselle Mount Everestille. Pelkkää visuaalista iloittelua ei Everest VR tarjoa, sillä tärkeänä kulmana dokumentissa kulkee sherpojen arjen kuvaaminen.